1.1 Theorie

Welkom in het boek NV Natuurkunde.

Figuur 1.2: Een indiaan uit het Amazonegebied.

Mensen zijn nieuwsgierig.

Die nieuwsgierigheid heeft geleid tot de ontdekking van het vuur, het wiel, rekenmachines, sport en zo veel meer! De manier waarop wij in de maatschappij omgaan met die nieuwsgierigheid heeft een naam: “Wetenschap”. Een wetenschapper is dus iemand die nieuwsgierig is en probeert iets nieuws te ontdekken.

Zo bestaat er een tak van die wetenschap die antropologie genoemd wordt. Dat is de studie van andere culturen. Deze wetenschappers onderzoeken bijvoorbeeld hoe een indianenstam in het amazonegebied leeft, welke gebruiken ze hebben, of hoe ze omgaan met de moeilijke kanten van het leven.

Natuurwetenschappen.

De Natuurwetenschappen bestuderen veranderingen in de natuur. Ze zijn, naast wiskunde, de vormen van wetenschap die het meeste van invloed zijn op ons leven.

De natuur is de inhoud en werking van het heelal zoals die door de mens wordt waargenomen.

Er zijn er drie: Biologie, Scheikunde en Natuurkunde.

 • De Biologie bestudeert veranderingen in de levende natuur.
 • De Scheikunde bestudeert veranderingen van stoffen en materialen. Vaak is de verandering blijvend.
 • De Natuurkunde bestudeert veranderingen in de niet-levende natuur.

Natuurkunde

“De niet levende natuur” is natuurlijk best een vaag begrip. Om het wat makkelijker te maken kun je de hoofdthema’s van de natuurkunde erbij pakken. In grote lijnen gaat de natuurkunde over:

 • Licht
 • Beweging
 • Magnetisme
 • Elektriciteit
 • Kleine deeltjes
 • Radioactiviteit
 • Krachten
 • Geluid
 • Energie

Het verschil tussen de natuurwetenschappen is vaak lastig omdat veel dingen uit je dagelijks leven bij meerdere natuurwetenschappen tegelijk kunnen horen. Vandaar eerst een paar voorbeelden.

Voorbeeld 1.1.1

Wat doen de natuurwetenschappen voor ons?

watertoren
Figuur1.1.3: Een watertoren tussen de auto’s. Als je goed kijkt zie je de antennes voor mobiele telefoons op de watertoren.

De kennis die wij hebben verzameld over de natuur heeft ervoor gezorgd dat we ons tegenwoordig kunnen omringen met technologie. Technologie is de manier waarop mensen hun kennis gebruiken om aanpassingen te doen aan hun wereld. Door het ontwikkelen van technologie zorgen mensen ervoor dat hun leven veiliger, aangenamer of nuttiger kunnen maken.

Natuurkundige, biologische en chemische technologie is al heel oud.

hond
Figuur 1.1.4: Honden zijn afkomstig van wilde dieren.

Bij biologische technologie moet je denken aan het temmen van hondachtige dieren zodat ze konden worden gebruikt om het territorium van mensen te beschermen. Of het gebruiken van bacteriën en gist om kaas en bier te kunnen maken.

Een van de eerste vormen van chemische technologie is vuur. Je zou kunnen zeggen dat het begon toen mensen leerden om met vuur om te gaan. In e

vuur
Figuur 1.1.5: Tijd voor marshmellows! De uitvinding van vuur maakte het leven een stuk veiliger.

en kampvuurtje verandert hout in nieuwe stoffen. Een ander voorbeeld is een auto. De motor van de auto verandert benzine in gas door het te verbranden.

Klassieke natuurkundige technologie is bijvoorbeeld de uitvinding van het wiel, of het gebruik van hefbomen om een zware steen te verplaatsen.

Maar het belangrijkste aan kennis en de natuurwetenschappen is dat ze ons bevrijden van bijgeloof. Een mislukte oogst zou je kunnen wijten aan een straf van een bovennatuurlijk wezen. Maar misschien is het handiger om het graan niet in de herfst te zaaien, maar in de lente….