3.4 Voorbereiding

Archimedes

Ongeveer 2300 jaar geleden leefde Koning Hieron II van Syracuse (Syracuse ligt in Sicilië). Hij stond niet bekend om zijn vrolijke karakter. Omdat hij het zichzelf waard vond, en omdat hij goud genoeg had, gaf hij een goudsmit de opdracht om een kroon te maken. De goudsmit ging aan de slag en een poosje later leverde hij de kroon af bij de koning.

De koning vertrouwde het niet. Het wilde namelijk wel eens gebeuren dat de goudsmit een gedeelte van het goud voor zichzelf hield. De goudsmit verwerkte dan een extra hoeveelheid lood in zijn producten. Zijn producten verkocht hij vervolgens als echt, zuiver goud.

Archimedes in bad.

Hieron gaf Archimedes de opdracht om te onderzoeken of de kroon van zuiver goud was. Zonder de kroon te vernielen. Archimedes dacht lang na, maar hij had geen inspiratie over hoe hij dit probleem zou op kunnen lossen. De tirannieke houding van Hieron hielp ook niet echt mee. Om wat ontspanning te vinden ging Archimedes in bad zitten.

Hij zag het water in het bad stijgen en hij kreeg een idee.

Hij was zo blij, hij sprong uit bad, rende poedelnaakt de straat op terwijl hij schreeuwde “Eureka! Ik heb het gevonden!”. Waarmee hij meteen de geestelijk vader werd van a) dit wereldberoemde verhaal over “Eureka”, en b) het natuurkundige begrip “dichtheid”.

Drijven en zinken

Steve spangler maakte een mooie demonstratie over drijvende en zinkende materialen:

  1. Het verschijnsel waar Steve het over heeft, noemt hij “density”. Wat is de nederlandse vertaling van “Density”?
  2. Waarom denk je dat je de lagen voorzichtig op elkaar moet brengen?
  3. Waarom blijft de tomaat in het midden drijven denk je?